Ze hadden ons dan wel verwittigd dat radio 1 helemaal zou veranderen toch was ons gezinnetje maandagochtend danig van de kaart, dinsdag hebben we de radio gewoon uitgelaten.
“Zeg han, waarom staat Studio Brussel nu op, zet dat eens terug”
Ach, misschien is gewoon omdat we wat ouder worden, maar het gedoe op radio 1 is me echt slecht bevallen. Ik luister echt niet naar de radio laat staan naar actualiteit om één of andere BV te horen. Radio programma’s die de naam dragen van hun presentator: Peeters & Pichal, Feyten of Fillet,… De ochtend met Lisbeth Imbo en Annelies Beck,… Niet dat ik iets tegen die mensen heb maar als ik wil weten hoe het met de BV’s gesteld is zal ik wel de Dag Allemaal eens doornemen bij de kapper of de tandarts.
De snelle, hippe, geest waarmee de actualiteit gebracht wordt is wat ons gezin deed afknappen. Nieuws is niet snel laat staan dat het hip is. Begrijpen wat er in de wereld gebeurt kan je niet in fragmentjes van enkele seconden. De uitdaging is toch om informatie zo te brengen dat ze toegankelijk wordt, dat een breed publiek beter begrijpt wat er met de wereld aan de hand is, …. De uitdaging voor commerciële media is natuurlijk om een advertentievriendelijke omgeving te creëren, maar voor een openbare omroep zouden toch andere normen moeten gelden.
Tot voor kort trokken de journalisten van “voor de dag” het land rond om betrokkenen te interviewen. Omwille van besparingen worden er nu enkele telefoontjes gepleegd. Er mag ook niet te diep ingegaan worden op feiten.
Ik weet niet hoe het krantenoverzicht nu wordt gemaakt. Tot voor kort was daar iemand enkele uren mee bezig om dan een vlot gemaakt stukje te brengen waarin kort en vlot werd verteld wat de verschillende commentatoren en kranten te melden hadden. Nu lijkt het wel alsof de presentator die krant voor het eerst te zien kreeg in de uitzending.
Mij lijkt het hele gedoe op radio in de eerste plaats een grote besparingsoperatie, die een hip kleedje meekreeg.
Vandaag waren wij het na het nieuws van 7u30 beu en ging de radio uit. Deze avond eens de ether afspeuren naar een alternatief. Gelukkig gaan (hippe) modes snel voorbij en wie weet zal uit de marktonderzoeken blijken dat wij niet de enigen zijn die afhaakten en de ether afspeurden naar betere oorden. Laat ons hopen ;-)