han Soete
vrijdag, juni 24, 2005
  Tegenstanders softwarepatenten houden vol

BRUSSEL-Jun. 02, 2005- In het Europees Parlementsgebouw vond vandaag een conferentie plaats over softwarepatenten, een initiatief van de Europese Groenen, gevolgd door een demonstratie. Het Europees Parlement stemt op zes juli over de richtlijn die het patenteren van software zou legaliseren. Enkele sprekers, waaronder Richard Stallman en Alan Cox, maakten duidelijk welke gevolgen softwarepatenten op vrije software zouden hebben.

Een zestigtal actievoerders demonstreerde vandaag tegen de mogelijke legalisering van softwarepatenten in de Europese Unie. De actie was een initiatief van Association Electronique Libre (AEL) en Open Standaarden. ”Wij hebben deze actie georganiseerd omdat wij vermoeden dat dat het Europees Parlement op 6 juli de richtlijn voor softwarepatenten zal goedkeuren. Er wordt namelijk heel wat gelobbyd door de grote bedrijven en er is een gebrek aan informatie over het onderwerp”, verklaart Benjamin Henrion van het AEL. “De goedkeuring van softwarepatenten vormt een gevaar voor de software-ontwerpers en- gebruikers. Computergeïmplementeerde uitvindingen is zo'n breed begrip dat zowat alles gepatenteerd kan worden, elk idee dat niet eens een uitvinding is. De toekomst van de IT-sector staat op het spel.” Tegenstanders van de richtlijn argumenteren ook dat het aanvragen van een patent veel te duur is voor kleine ondernemingen en innovatie belemmert. Een patent kan tot negen maanden na de aanvraag gecontesteerd worden, maar ook hier lopen de prijzen hoog op: voor de onmisbare advocaat gespecialiseerd in patentrecht betaal je al gauw 5000 dollar per dag.

In de voormiddag kon je in het Europees Parlementsgebouw een conferentie over softwarepatenten bijwonen. Verschillende vertegenwoordigers van de FLOSS- gemeenschap (Free/Libre/Open Source Software) kwamen er aan bod. Enkele sprekers waren Free Software Foundation-stichter Richard Stallman, Alan Cox (Red Hat), David Axmark (MySQL), Robert Sutor(IBM) en Jason Schultz. “ Het hele systeem staat op zijn kop” , zei Will Rodger van CCIA (Computer and Communications Industry Association) over de softwarepatenten. “ We zijn in een MAD-situatie beland (Mutual Assured Destruction), waar voorkomen dat iemand je aanklaagt de voornaamste reden is om een patent aan te vragen.” Robert Sutor, die IBM vertegenwoordigde op de conferentie, zei dat IBM, de grootste patenthouder in de wereld, tevreden was met het huidige copyrightsysteem. IBM gebruikt, ontwikkelt en verkoopt zelf ook vrije software.

Jason Schultz van de Electronic Frontier Foundation, gaf een aantal “horrorvoorbeelden” uit de VS die de minder fraaie gevolgen van softwarepatenten illustreren. De bedrijven ACACIA Research en ACCERIS dreigen bijvoorbeeld aan de lopende band kleine ondernemingen en individuen voor de rechtbank te slepen tenzij ze de gevraagde boete betalen. In het geval van ACACIA Research gaat het om een patent op een ontvangst- en transmissiesysteem voor audio en video, met andere woorden alle media (audio/video) die via het internet verspreid worden. Ze richten zich vooral op de kleine bedrijfjes omdat het voor hen onbetaalbaar is om te procederen. De mogelijkheden zijn dus beperkt: het dreigement negeren in de hoop dat het niet uitgevoerd wordt, de boete betalen, of het bedrijfje sluiten. Voor de hitlist met een top 10 van bedrijven die zich met dergelijke praktijken bezighouden kan je terecht op www.eff.org/patent/wanted/

 
Comments: Een reactie posten

<< Home
Photoblog by han Soete

Mijn foto
Naam:
Locatie: Brussels, Brussels, Belgium
ARCHIVES
oktober 2004 / december 2004 / januari 2005 / februari 2005 / mei 2005 / juni 2005 / juli 2005 / augustus 2005 / september 2005 / december 2005 / februari 2006 / maart 2006 / april 2006 / mei 2006 / juni 2006 / juli 2006 / augustus 2006 / september 2006 / oktober 2006 / november 2006 / december 2006 / januari 2007 / februari 2007 / maart 2007 / augustus 2007 / september 2007 / maart 2008 / mei 2008 / december 2008 /


Powered by Blogger